Jó au pair vonások 1.

Úgy gondoltam összeszedem gyorsan, hogy mégis mik azok a tulajdonságok, amik szükségesek ahhoz, hogy au pair legyél: 
  • Gyermekszeretet, de rengeteg. Nem elég, ha csak elvagy velük. Tényleg, szeresd őket. Sem nekik, sem neked nem lesz valami kellemes az együtt töltött idő, ha hűvös vagy velük, és távolságtartó. Engedd, hogy a barátaid legyenek, engedd, hogy megismerjenek téged. 
  •  Türelem. Magaddal szemben, a szülőkkel szemben, a gyerekekkel szemben. Muszáj, hogy belásd magadnak: nem egyik napról a másikra fogod megtanulni kezelni a gyerekek hisztijét, és nem fogod tudni egyik napról a másikra megtanulni, hogy mit várnak el tőled a szülők. Légy türelmes, hiszen olvasni és írni sem egy délután alatt tanultál meg. Hagyd, hogy megszokjanak a gyerekek, megszokják a jelenléted, az illatodat, és téged önmagadat. De nem csak a gyerekeknek kell téged megszokni: ugyanúgy a szülőknek is kell egy kis idő, mire beleszoknak abba, hogy van egy plusz segítségük.  
  •  Odafigyelés. Te sem szeretsz olyan emberrel beszélgetni, akinek a telefon a tenyeréhez van nőve, és beszélgetés közben is a képernyőt bámulja. Tanulj meg odafigyelni a családra. Arra, amit mondanak neked, arra, hogy ők hogyan viselkednek a gyerekekkel. Lényegében tőlük tanulhatsz a legtöbbet arról, hogy miként neveld Te is a gyerekeket. Mikor a gyerekekkel vagy, tedd le a telefont, ne írj vissza a barátaidnak, ne legyél online, inkább játssz a kicsikkel. Hidd el, meghálálja ő is, később pedig te is magadnak.  
  •  Háziasság. Tudd, hogy hogyan kell megfogni a felmosót, hogy hogyan kell mosni, és ne problémázz minden apró kis dolgon, amire megkérnek. Egyrészt, te is velük élsz, ugyanúgy a te dolgod is, hogy rendet tarts, és elvégezz kisebb házimunkákat. Persze, itt nem arra gondolok, hogy akkor ess neki kiskefével lesúrolni a wc-t, de azért ne törjön le a körmöd, amikor fel kell porszívózni a házban. Az sem árt, ha legalább az egyszerű ételeket eltudod készíteni. Ha a rántotta meg, már nem veszel el.  
  • Engergikusság. Rengeteget fogsz játszani a gyerekekkel, le sem tudod majd lőni őket. Emellett el kell végezned azokat a feladatokat is, amikre megkérnek a szülők. Nincs időd fáradtnak lenni. Vagyis, de, van. Este, amikor mindennel végeztél, és elvonulsz a szobádba, na akkor lehetsz fáradt, addig nem. Ha bírod a tempót, és tényleg tudsz pörögni, nincs baj. 
  •  Felelősségtudat. Talán a gyermekszeretet mellett ez az egyik legfontosabb tulajdonság, amivel egy au pairnek rendelkeznie kell. Rád fogják bízni a gyerekeket, és egyedül fogsz velük maradni. Neked kell odafigyelned arra, hogy minden rendben legyen velük, és ne essen bajuk. Te tartozol értük felelősséggel, amikor a szülők nincsenek ott. Neked kell őket leszidni, ha rosszak, és neked kell őket dicsérni is. Neked kell odafigyelned arra, hogy igyanak, elmenjenek a mosdóba, ne csináljanak semmi butaságot.  
  •  Jó megjelenés. Úgy gondolom ez is egy fontos dolog ahhoz, hogy  au pair legyen belőled. Legyél ápolt, illatos, de nem hivalkodó módon. A gyerekeknek is sokkal szimpatikusabb egy olyan ember, aki ad magára, ebben millió százalékig biztos vagyok. Egyszerűen csak ne hanyagold el magad. Ezalatt nem azt értem, hogy mindig talpig díszben kell lenni, csilli-villi mód, egy rakatnyi sminkkel az arcodon. Egyszerűen csak legyél nő, és törődj magaddal, ennyi a titka.  
  •  Könnyen alkalmazkodó típus. Ez pontosan az a munka, ahol tisztában kell azzal lenned, hogy neked kell alkalmazkodnod mindenki máshoz, és nem fordítva. Te kerülsz be egy család életébe, neked új a környezet, nem várhatod el, hogy mindenki más alkalmazkodjon hozzád. Próbáld felvenni a ritmusukat, less el nevelési praktikákat a szülőktől, formáld a sajátodévá őket, és legyél azon, hogy minél könnyebben beilleszkedj közéjük úgy, hogy közben önmagadat adod.  
  •  Egyenesség. Nos, itt nem arra gondolok, hogy ne legyen gerincferdülésed, vagy bármi ilyesmi, egyszerűen csak arra akarom felhívni a figyelmedet, hogy légy mindig egyenes a gyerekekkel, és a szülőkkel is. Ha nem tetszik valami, neked más a véleményed, vagy úgy gondolod, hogy valami túlzás, mondd el nekik. Ne félj attól, hogy leszidnak, ne félj attól, hogy rosszat teszel. Hidd el, ők is megköszönik majd, hogy egyenes voltál velük, és neked is sokkal könnyebb lesz minden. Egyszerűen csak add önmagadat mindig, és vállald fel a véleményedet.
 Niki x

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Három napos gyors összefoglaló

Egy hónapos összefoglaló

15/15